torstai 16. kesäkuuta 2016

Salaojat ja putket
Tämä ei ole hehkein osa remonttia. Kuitenkin melkoisen paljon tärkeämpi kuin kukkatapetin liisteröiminen seinään.
Meillä alkoi viikko sitten salaoja-ja putkiremontti. Aika monenmoista tuntia tuli keväällä luettua patolevyistä ja anturoista. 
Talon kaikki käyttövesi- ja viemäriputket menevät uusiksi. Aikaisemmista remonteista ei ole mitään tietoa eikä sen saaminen edellisiltä omistajilta onnistu. Iloinen yllätys oli löytää talon viereltä melko uusi muovinen viemäriputki. Muutoin viemärilinjaa olisi joutunut parisataa metriä kaivamaan uusiksi. Pihalla oli kolme vanhaa betoniviemärikaivoa, jotka purettiin. Viemäristä jäi nyt huomattavasti pienempi ja nätimpi tarkastuskaivo takapihan puolelle.
Toinen positiivinen asia oli betonikellarin kunto. Seinässä ei ole yhtäkään halkeamaa eikä kellari ole liikkunut paikaltaan. Aikoinaan perustustyöt on tehty huolella. Anturaa talosta ei löytynyt, valu oli tehty kivien ja kallion päälle. Jämäköitimme rakennetta tekemällä "anturan" ulkoseinälle sitomaan perustuskivet paikalleen. Ulkoseinän rakenne toteutetaan patolevyllä+xps 100 mm eristeellä. Kaivantoon tulee salaoja-ja sadevesiputket. Rakennusohjeen kaivelin netistä ja yhdistelin näitä. Paras ohje löytyi UEF:in sivuilta täältä KLIK.
Kellari pysyy kellarina, eikä sinne ole tarkoitus jatkossa asuintiloja rakentaa. Tämän vuoksi lattia saa pysyä maavaraisena betonilaattana. Seinissä on sisäpuolella rivinteeraus, eikä muita eristeitä seiniin tulekaan. Ainoastaan kalkkimaalia sitten rivinteerauksen pintaan. Vanhat viemäriputket roilottiin esiin ja tänään tilalle oli ilmestynyt uudet. Kellariin tulee jatkossa halkovarasto, lämmönjakohuone, hillo(eli viini)-kellari, vessa, pukuhuone, askarteluhuone(Matsan vehjehuone) ja harvakseltaan lämpiävä kellarisauna.

2 kommenttia:

  1. Meillä on sama urakka kohta edessä, kiitos hyvästä ohjelinkistä! Yhdet sanoo yhtä ja toinen toista, varmaan parasta tosiaan syntyy kun tutkii monenlaisia ohjeita :) Mitä te aiotte laittaa sisäpuolelle kellarin lattiaan? Meillä arvotaan betonille jättämisen ja pienen laatan välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa myös hankkia Panu Kailan Talotohtori-kirja. Lisäksi minulta löytyy hyllystä Hannu Rinteen Perinnemestarin kaikki kirjat. Etenkin sen "rintamamiestalo" ja "remonttikirja" ovat hyviä. Meillä on siis kellarissa maata vasten betonivalu, ei mitään eristeitä. Sisäpuolelle lattiaan tulee ainoastaan Solmaster EP-10 maali, jonka pitäisi (ainakin teoriassa) jonkin verran päästää höyryä lävitseen. Muitakin läpäiseviä maaleja on kuten Hagmans EP-V ja Basfin vastaaa, mutta rautakaupassa sattui tuota Solmasteria olemaan hyllyssä. Pienen laatankin pitäisi olla jees. Pääsee kosteus siirtymään saumojen kohdilta.

      Poista