maanantai 21. syyskuuta 2020

Perennoja siemenistä

Innostuin perennojen siemenlisäyksestä muutama vuosi sitten. Ensin kasvatin vain hyötykasveja, mutta sitten tajusin perennojen potentiaalin. Yksi syy oli puhtaasti myös rahallinen. Meidän puutarhalla on kokoa lähes hehtaari, osa ihan luonnontilassakin. Koen, että näin ison talon kanssa kukkapenkeillä ja istutuksilla pitää olla kokoa. Etenkin näin perustamisvaiheessa taimia on tarvittu satoja..ja sadat perennat taimimyymälöistä ostettuna maksaisivat satoja ellei tuhansia... siemenlisäys maksaa tästä vain murto-osan. Kalleinta taitaa olla multa ja oma aika. Mutta eihän sitä lasketa, kun on kyse mukavasta asiasta;- ).

Mutta niin. Tällä hetkellä minua kiinnostaa siemenlisäyksessä myös kaikki muu sen ympärillä. Lajien valitseminen, ohjeet siemenlisäykseen, idätys, kasvatus... suunnittelu!

Ajatukseni pyörivät myös enemmän perinneperennojen kuin uusien tuttavuuksien ympärillä. Koska perinnneperennat ovat yleensä kestäviä, niitä on viljelty pitkään, niiden kasvutapaa ja leviämistä pystyy hyvin ennustamaan kertyneen tiedon pohjalta ja ne sopivat vanhaan pihapiiriin.

Olen myös lisännyt muutamia perennoja jakopaloista. Näin olen tehnyt mm. kangasajuruohon ja jalopähkämön kanssa. Jalopähkämöä jaoin tänä kesänä työkaverin ja anoppilan kukkapenkistä ja sain parisataa taimea! Kätevää...

Ajattelin nyt koota tähän muutamia hyväksi havaittuja siemenlisättyjä perennoja/kaksivuotisia omasta kukkapenkistä:


1. Myskimalva (kevät 2020)

Tämän kesän onnistunein valinta. Kylvin keväällä potteihin sisälle (kaikkiin potteihin tuli taimi!), esikasvatin parisen kuukautta ja siirsin kukkapenkkiin. Heinä-elokuussa odotti uskomaton kukinta, joka jatkuu vieläkin.



2. Harmaamalvikki (kevät 2018 ja 2019)

Toinen erityisen helppo ja kaunis kasvi. Sama kylvötapa kuin myskimalvan osalta. Korkeampi kasvutapa kuin myskimalvalla.



3. Koreakärsämö (kevät 2018)

Iti keväällä sisällä hyvin, esikasvatin parisen kuukautta ja siirsin kukkapenkkiin. Sain myöhemmin vinkin, ettei kerrottu kukkainen versio oikein kunnolla meinaa siirtyä siemenlisäyksellä. Joten lisäsin tänä vuonna muutaman ostotaimen sekaan.  Koreakärsämö näkyy tuossa yllä harmaamalvikin kaverina.


4. Kangasajuruoho (kevät 2020)

Sama kylvötapa kuin edellä. Sain alunperin noin 15 taimea siemenkylvöistä. Niiden ensimmäisen kesän kasvuvauhti oli valtava. Joten olen jakanut noita 15 "taimeani" jo ekana kesänä noin sataan taimeen.. hups.



5. Purppuratulikukka (kevät 2020)

Sama kylvötapa kuin edellä. Erittäin helppo. Vaatimaton, mutta kaunis kukinta pitkään.



6. Lehtosalvia (kevät 2020)

Hieman krantumpi kasvamaan. Mutta sitten kun taimi lähti kasvamaan se todella kasvoi. Kaunis. Tätä voisi kylvää lisää! Romanttinen. Toivottavasti se talvehtisi.



7. Kaunopunahattu ja rohtopunahattu (kevät 2020)

Kylvötapa kuten edellä. kylvin siis molempia. Nyt ne ovat jo kukkapenkissä sekaisin, enkä tiedä kumpi on kumpi. Erotan ne kyllä kasvutavasta. Kylväytyivät hyvin, alkuvaiheen taimen kasvu oli hyvin hidasta. Loppukesästä teki ison lehtiruusukkeen. Ensi vuonna odotan kukintaa. 



8. Tarhasalkoruusu (kevät 2020)

Kylvö kuten edellä. Jos jollakin kasvilla on kasvuvoimaa ja kokoa, niin tällä. Ei paljoa rikkaruohot pilkistele lehtien väleistä. Tänä kesänä siis kasvattivat vasta lehtiruusukkeen, ensi vuonna odotan kukintaa.



9. Rohtosormustinkukka (kevät 2020)

Kylvin siemenet suoraan kukkapenkkiin ja voi taivas sentään niiden taimien määrää.. huh. helppo helpoista helpoin. Lehtiruusuke tulee ensimmäisenä vuotena ja ensi vuonna kukinta.



10. Harjaneilikka (kevät 2020)

Samaan sarjaan edellisen kanssa. Kylvin suoraan kukkapenkkiin..ja niitä taimia on nyt PALJON. Ensimmäisenä kesänä lehtiruusuke, ensi vuonna kukinta.



11. Tähtiputki (kevät 2020)

Kylvin kahta lajia kaukasiantähtiputkea ja isotähtiputkea, taimet menivät sekaisin. Odotin tältä niin paljon. Kylvin hirveän määrän potteja, joista iti lopulta ehkä 10%. Sain reilut kymmenen taimea, joita sitten varjelin. Joku yritti kukkia jo ensimmäisenä kesänä. Talvetin multasiemenpotteja pari kuukautta leikkimökin terassilla, joka oli ilmeisesti virhe. Noh ensi vuodelle uudet siemenet tilattu ja talvetan ne lumihangessa.



Kylvin tänä vuonna myös tarhalaukkaneilikkaa, joista ei lopulta onnistunut yksikään. Lisäksi kellopeippiä, joista ei itänyt yksikään. Ehkä parempi niin, koska se on ilmeisesti kova leviämään.

Myöhemmin lisää ensi vuoden siemenkokeiluista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti